جواز کسب یا پروانه کسب یک مجوز رسمی است که به یک شخص حق اجرای کسب و کار را در یک شهر یا کشور میدهد. این مجوزها معمولاً توسط دولت یا مراجع مربوطه صادر میشوند و شامل مجوزهای مختلفی مانند مجوزهای تجاری، صنعتی، خدماتی، حمل و نقل و غیره میشوند.
راهاندازی کسب و کار بدون دریافت جواز کسب، عملی غیرقانونی است و ممکن است باعث پلمپ محل کسب و کار و دریافت جریمه شود. به همین دلیل، به شدت توصیه میشود که قبل از شروع هرگونه فعالیت تجاری، مراحل لازم برای دریافت جواز کسب را طی کنید. در غیر این صورت ، شما ممکن است بخشی از سرمایه خود را به عنوان جریمه پرداخت کرده و پس از آن نیز برای دریافت جواز کسب، مراحل بسیاری را طی کنید.
برای کسب و کارهایی که به هدف تولید هرگونه محصول احداث میشوند جواز کسب تولیدی صادر میشود . برای مثال کسب و کارهای تولید مواد خوراکی ، تولیدی پوشاک و… .
برای مشاغلی که به جای فروش اجناس به ارائه خدمات میپردازند جواز کسب خدماتی صادر میشود .
مشاغلی مانند خدمات نظافتی ، آرایشگاه و خشکشویی و… .
برای مشاغلی که اقلام مصرفی به فروش میرسانند جواز کسب توزیعی صادر میشود.
برای مثال مشاغلی در زمینه پوشاک و سوپر مارکت و… .
برای مشاغلی با هدف تعمیر وسایل فنی یا الکترونیکی جواز کسب فنی صادر میشود.
مشاغلی ماندد مکانیکی و تعمیر لوازم خانگی و… .
لازم به ذکر است برای دریافت جواز کسب فنی باید مدرک فنی حرفه ای آن رشته را کسب کرده باشید.
پروانه کسب موقت فقط یکبار صادر میشود و یکسال اعتبار دارد . در پایان یکسال اتحادیه مربوطه یک ماه برای تبدیل پروانه کسب موقت به دائم مهلت میدهد و اگر در این مهلت اقدامی صورت نگیرد جواز کسب باطل خواهد شد .
پروانه کسب دائم 5 سال اعتبار دارد و باید پس مدت انقضا تمدید شود در غیر این صورت باطل خواهد شد .
متقاضی برای ثبت نام جواز کسب به صورت اینترنتی و دریافت مجوز کسب الکترونیکی، ابتدا باید وارد سامانه پیشخوان مجوز ها شده و درخواست خود را ثبت کند. پس از آن وارد سامانه ایرانیان اصناف شده و با انتخاب گزینه «تکمیل درخواست سامانه پیشخوان مجوز ها » اطلاعات مورد نیاز را پر کنید.
در صورت داشتن بیش از یک واحد صنفی و عدم امکان حضور دائمی در واحد صنفی، با دریافت پروانه کسب، فرد باید به تعیین مباشر برای خود اقدام کرد.
مباشر، نمایندهای است که به عنوان واسطه بین صاحب پروانه کسب و واحد صنفی فعالیت میکند و باید تمامی قوانین و مقررات مربوط به صاحب صنف را رعایت کند. برای تعیین مباشر، فرد باید مدارک مورد نیاز را به اتحادیه واحد صنفی ارائه داده و پس از صدور کارت مباشر، این فرد به عنوان مباشر محسوب خواهد شد.
در صورتی که فرد تصمیم به قطع همکاری با مباشر خود را داشته باشد باید به اتحادی اطلاع داده و مباشر جدید را معرفی کند.
اخذ یا دریافت پروانه کسب، برای دارنده آن مزایای فراوانی به همراه دارد. این پروانه برای دستیابی به کارت بازرگانی، دریافت وام های بانکی، استفاده از تعرفه صنعتی برق و گاز، دریافت بیمه تکمیلی برای پرسنل کارگاه، دریافت استاندارد برای تولیدات، دریافت تاییدیه از سفارتخانه ها برای سفر های خارج از کشور و شرکت در نمایشگاه های داخلی، دریافت سهمیه سوخت برای واحدهای ریخته گری و … منجر میشود. این مزایا تنها گوشه ای از مزایایی هستند که با دریافت پروانه کسب در دسترس دارید.