طبق ماده 1133 قانون مدنی حق طلاق با زوج (مرد) است و در هر زمان میتواند زوجه (زن) را طلاق بدهد. قانون و شرع این حق را به مرد داده است و این حق تعلیق ناپذیر است ولی امکان وکالت دادن در آن به زن یا شخص ثالث وجود دارد.
همانطور که گفتیم طبق قانون و شرع حق طلاق با مرد است و نمیتواند از این حق صرف نظر کند اما میتواند در آن به شخص دیگری یا همسر خود وکالت دهد . در واقع اصطلاح حق طلاق زن به معنی وکالت در حق طلاق است .
همچنین این وکالت باعث نمیشود که این حق از زوج (مرد) سلب شود ، بلکه فقط از طرف خودش به زوجه (زن) یا شخص ثالث وکالتی داده تا از این حق استفاده کنند و حق خودش پا برجاست و میتواند از این حق استفاده کند.
نحوه واگذاری این حق به زن به 3 صورت امکان پذیر است :
در این روش زن و مرد در زمان ثبت عقد در سند ازدواج توافق میکنند که زن یا شخص دیگری در حق طلاق وکالت داشته باشد (حق طلاق داشته باشد) .
وکالت حق در طلاق در شروط ضمن عقد به صورت ذاتی بلاعزل میباشد و مرد نمیتواند آن را پس بگیرد.
زوج (مرد) به یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجققعه کند و در یک سند رسمی این حق را به همسرش یا شخص دیگری اعطا کند .
این روش با اثبات شرایط عسر و حرج توسط زوجه (زن) در دادگاه صورت میگیرد و دادگاه حق در طلاق را به زن میدهد .
زوجه برای درخواست طلاق با داشتن این حق به وکیل رسمی دادگستری احتیاج دارد .
درواقع زوجه وکالت حق طلاق را به وکیل واگذار میکند تا او از طرف زوج درخواست طلاق بدهد .
زوج میتواند در سند ازدواج یا سندی که در آن وکالت حق طلاق را به همسر خود میدهد شروطی مانند بذل بخشی از مهریه یا تمام مهریه را قرار دهد در غیر این صورت زوجه میتواند مهریه و حق طلاق را در کنار هم داشته باشد و در صورت موافقت دادگاه از هر دو آن استفاده کند .
مرد میتواند هر زمان که خواسته باشد وکالت را باطل کن زیرا وکالت یک عقد قانونی است و هریک از طرفین بدون دلیل خاص میتوانند عقد وکالت را فسخ کنند .
اما اگر وکالت بلاغزل باشد قابل فسخ شدن نیست یا در شرایط خاصی وجود داشته باشد که عقد خارج ساقط گردد.